SEO Blog

oktober 4, 2007

Sökmotoroptimering

Filed under: SEO — Taggar: — Anders @ 10:56 e m

Det här är ju en blogg om sökmotoroptimering eller SEO som det även ofta kallas, från engelska Search Engine Optimization. Men vad är egentligen sökmotoroptimering och varför är det så viktigt?

Sökmotorer är det huvudsakliga verktyget webbsurfare använder för att hitta information, enligt vissa källor så högt som 86%. 28% av användarna söker på produktnamnet i en sökmotor när de ska köpa något online. [Thurow, 2003]

Oavsett om siffrorna stämmer helt och hållet så är det med tanke på hur många som använder internet väldiga mängder med besökare som kan vinnas eller förloras beroende på hur din webbplats placerar sig i sökmotorernas resultatlistor, SERPs.

Att synas i sökmotorerna är alltså viktigt, hur gör man?
Man brukar skilja på on-page och off-page optimering eller helt enkelt sådant som man själv har full kontroll över på sina egna sidor (on-page) och andra faktorer, länkar egentligen.

On-page sökmotoroptimering
Detta är sådant som man gör på sin egen webbplats, till de viktigaste punkterna hör att

  • förse alla sidor med en bra titel, dvs en titel som innehåller de ord/fraser man optimerar sidan för, samtidigt som den inte verkar kontruerad
  • få med nyckel orden i sidans rubrik (H1-tag)
  • Skriva text som naturligt innehåller de ord och fraser som man optimerar för

Off-page optimering
En faktor som har stor betydelse för hur sökmotorer rankar webbsidor är antalet inlänkar, och deras kvalitet, till webbplatsen. Det gäller helt enkelt att få så många som möjligt att länka till de sidor man har, ett ifrågasatt sätt är att helt enkelt köpa eller hyra länkar.

Andra, kanske bättre, sätt är tex att be websidor inom samma ämnesområde att länka till sidan. Att registrera sin webbplats på diverse kataloger är en annan väg, man bör då koncentrera sig på större, etablerade och betrodda kataloger. De kataloger som brukar nämnas är SUNET (KTHNOC), DMOZ, Yahoo.

Kan man göra allt detta själv?
Javisst, beroende på hur mycket tid/intresse man har så kan man göra allt själv. Det kan också vara bra att ta hjälp av någon konsult för att tex få en genomgång av webbplatsen och stämma av att allt är optimerat eller se vad som eventuellt behöver åtgärdas. Att bygga länkar är en annan punkt där en SEO konsult kan hjälpa till.

En förutsättning för att lyckas med sitt SEO arbete, oavsett om man gör det själv eller väljer att köpa tjänster, är att skaffa sig kunskaper inom ämnet. SEO-forum.se är ett måste att bevaka, det finns även en hel del bra guider att läsa. På engelska finns Beginner’s Guide to Search Engine Optimization från SEOmoz, svenska SEO.se har en optimeringsskola som är värd att läsa.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: